komplet-grafik_logo_ivaerksaetter

STARTUP CENTRALStress


Når kravene overgår ressourcerne.

komplet-grafik_profil_pernille_oprydningsnoerden_organisering_1

Stress er skyld i en million fraværsdage årligt, samt 3.000 førtidspensioner hvert år. Stress er en folkesygdom, der skal tages alvorligt.


Du har sikkert prøvet at føle dig stresset, du føler det hele sejler og du har alt for meget du skal holde styr på. Det mange af os har stiftet bekendtskab med er akut stress eller hverdags stress, som det også kan kaldes. Her føler du dig presset, du sveder, du ryster måske og føler alting er fuldstændig uoverskueligt. Den type for hverdagsstress er meget normal, faktisk så normal, at de fleste voksne har prøvet det. Men hvis hverdagsstress står for længe på, kan det udvikle sig til længerevarende moderat stress. Hvis du har moderat stress vil du typisk opleve uro i kroppen, træthed, du vil være mere irritabel og du vil ofte opleves, som mere tavs.


Der findes ikke en samlet strategi for, hvordan man behandler stress, men du kan finde en lang række ideer til, hvordan det skal behandles. Da stress kan opleves forskelligt, kan det være svært at give et entydigt svar på, hvordan man behandler stress. Vigtigst af alt er, at du skal huske at lytte til dig selv og lytte til din krop. Hvad har du brug for?

Dit sociale netværk kan hjælpe dig ud af stress

 

Stress vil i de fleste tilfælde, komme i forbindelse med dit arbejde. Hvis vi føler os stresset på vores arbejde, vil de fleste typisk nedprioritere sociale angementer med venner og familie, og nærmest isolere sig selv. Du føler måske ikke, at du har energien eller lysten til at være social, men dit sociale netværk vil kunne hjælpe dig. En lang række undersøgelser viser, at personer med et godt socialt netværk, oplever færre negative konsekvenser af stress. Så selvom du ikke føler du kan overskue det, kan dine sociale relationer hjælpe dig med din stress.


At stress kommer fra dit arbejde, er der egentligt ikke så meget at sige til. For vores arbejde fylder meget! Du arbejder måske 37 timer om ugen, plus det løse og gør dig mange tanker om dine arbejdsopgaver uden for arbejdet. Det bliver til rigtig mange timer, hvor du ikke får dit nødvendige frirum.

Stress som selvstændig

 

Er du selvstændig eller iværksætter, kender du sikkert også til følelsen af stress. Som selvstændig, er du din egen chef, det vil de fleste nok synes er meget dejligt. Men som selvstændig, vil du hele tiden have din virksomhed med i dine tanker. Det er dig der står alene med opgaverne og det er dig, der står med ansvaret.


Hvis du siger du er selvstændig, vil du typisk blive mødt af store øjne og beundring. At være selvstændig, giver dig frihed, en frihed du ikke oplever som lønmodtager. Men det vil i de fleste tilfælde også give dig en længere arbejdsuge og meget mere ansvar. Et ansvar som du ikke bare lige sådan kan ligge væk. Jeg vil overhovedet ikke snakke dig væk fra at blive selvstændig, for livet som selvstændig har så mange fordele og skønne øjeblikke. Livet som selvstændig giver dig ansvar og frihed.


Hvis du oplever stress som selvstændig, så opsøg dit netværk. Som jeg har skrevet før, et stærkt netværk hjælper dig. Du vil kunne få social kontakt og hvem ved måske er der en i dit netværk, der selv har stress eller har prøvet det, som kan give dig nogle gode råd til at bekæmpe den.


Få din virksomhed på afstand nogle gange. Det er sundt for dit helbred og for din virksomhed, da du kan komme tilbage med fornyet energi og friske øjne.


Husk at holde øje med symptomerne på stress og pas på dig selv!

Brug for hjælp?

Kontakt Victoria fra Startup Central.